Производство, внос и търговия на работни облекла

Как можем да предпазим децата си на пътя?

По данни на МВР през 2014 г. на пътя са загинали 26 велосипедисти и са ранени други 366. За 2013 г. данните не са по-различни – 29 загинали колоездачи и 432 ранени, и така продължаваме назад по годините в същия черен такт.На Запад, където трафикът с колела е в пъти по-висок от този у нас, обаче цифрата на тежки произшествия с велосипедисти е многократно по-малък от този в България. Това се дължи на много неща – култура на пътя, подходяща пътна инфраструктура за колоездене, носене на светлоотразителни жилетки и т.н.

И докато не можем да накараме общините да направят нормални велоалеи и пътища, нито пък да вразумим идиотите по пътя, то има нещо, което всеки от нас може да направи, за да се погрижи детето му да е по-сигурно, когато излиза да покара или просто да се разходи – да му облече светлоотразителна жилетка.

На пръв прочит звучи смешно, какво ли ще промени едно елече, да не би да е бронирано? Проучвания зад граница обаче показват, че броят на леки и тежки инциденти (пази Боже, фатални) с колоездачи и деца в местата, където бива въведено задължителното носене на светлоотразителни жилетки, драстично спада.Именно затова в много страни се е превърнало в практика за всеки един велосипедист да носи светлоотразителна жилетка, докато кара, а малчуганите – докато отиват и се прибират от училище.

Основна причина за инцидентите с тях е, че шофьорите нямат време да реагират, тъй като малките изскачат внезапно на пътя или поради дребния си ръст оставят скрити зад различни обекти, които не биха скрили възрастен.

Светлоотразителните жилетки, освен че отразяват светлината на фаровете нощем, са с ярко жълт цвят, който е проектиран лесно да се забелязва и през деня, дори с периферното ни зрение, което прави възможността за реакция на шофьорите много по-добра, тъй като те забелязват децата по-лесно и бързо.

 


Добре известно ни е, че децата нямат спирачки, но като родители, ние сме длъжни да мислим вместо тях и да бъдем техните спирачки, дори когато не сме наоколо. Затова трябва да променим първо своето мислене, а после тяхното, като ги научим винаги да носят светлоотразителен елек със себе си.

Защото злото се случва веднъж. Ами ако ДЕТЕТО беше носило жилетка...?

  

Детският живот е безценен, детският светлоотразителен елек не е струва само 8.50 лв.*

* До изчерпване на количествата!

Всеки лев от закупуването на 1 елек ще отиде за една добра кауза.

Ако желаете да закупите, свържете се с нас, като КЛИКНЕТЕ ТУК